Kuchnia wegetariańska Smaki świata

Dostępność: dostępny w ok. 5 dni roboczych

Nr produktu: az-2079

W sklepie dodano: 6 kwietnia 2016

udostępnij

Cena: 29,9027,30

Do koszyka

Polecamy również

Kuchnia bez chemii Jedz w zgodzie z naturą

Kuchnia bez chemii Jedz w zgodzie z naturą

Po lekturze tego poradnika bez trudu będziesz wybierał zdrowe, pozbawione chemii ...

Cena: 22,7024,99 zł
Wegańskie inspiracje ze smakiem

Wegańskie inspiracje ze smakiem

Ponad sto pięknie ilustrowanych przepisów na potrawy roślinne

Cena: 45,0048,00 zł
Moja zielona dieta

Moja zielona dieta

Jak wykorzystać podczas odchudzania możliwości, które daje nam natura

Cena: 32,9036,00 zł
Kuchnia wegetariańska Smaki świata

 Autor: Arto Haroutunian 
Tłumaczenie: Chodkowska-Gyurics Agnieszka

Książka Arto der Haroutuniana została w całości poświęcona warzywom – tym znanym i tym mniej popularnym. Proponowane przepisy zawierają tylko warzywa, ponieważ autor uważa, że smakują najlepiej solo, bez mięsa, ryb czy drobiu.
W Azji -Wschodniej i na Dalekim Wschodzie diety wegetariańskie były stosowane przez wieki przez tych, których filozofia i religia (hinduizmu, buddyzm, zen) uznały prawo zwierząt do życia, widząc w ich zabijaniu grzech, jeśli tylko zwierzę nie było szkodliwe dla człowieka. Pierwsze (niektórzy twierdzą, że najlepsze) warzywne potrawy z Indii, Chin i Japonii wciąż są serwowane w buddyjskich klasztorach.
Dzisiaj na ZachodPołudniowozie nie tyle religia co raczej chęć dbania o własne zdrowie sprawia, że wiele osób je coraz więcej warzyw. Tendencja, by spożywać mniej mięsa i innych tłustych potraw jest coraz wyraźniejsza. Ważną rolę w tej transformacji odgrywa również gospodarka. Dieta mięsna staje się coraz droższa.
Autor swoje warzywne inspiracje zebrał w następujących kategoriach:
Zupy
Przystawki i dipy
Sałatki
Warzywa gotowane
Warzywa faszerowane
Zapiekanki i dania jednogarnkowe
Placki, pikantne przystawki i dodatki
Dressingi, sosy i buliony
Marynaty

O Autorze
Arto der Haroutunian urodził się w Aleppo, w Syrii, w roku 1940, ale jako dziecko przeniósł się z rodzicami do Wielkiej Brytanii, gdzie spędził większość życia. Studiował architekturę i rozpoczął karierę, projektując restauracje, kluby i hotele. W roku 1970 wraz z bratem otworzył pierwszą armeńska restaurację w Manchesterze, która dała początek sieci restauracji i dwóm hotelom.
Pasja do gotowania sprawiła, że w naturalny sposób zaczął pisać książki kucharskie, w których zamiłowanie do jedzenia łączył z zainteresowaniem historią i kulturą regionu. Wierzył, że bogata tradycja kulinarna Bliskiego Wschodu jest głównym źródłem wielu kuchni Zachodu, a jego książki zostały pomyślane jako wprowadzenie do owej tradycji. Autor był znany nie tylko ze swej pasji kulinarnej, lecz także jako malarz międzynarodowego formatu, wystawiający swe prace na całym świecie. Do jego pozostałych zainteresowań należały komponowanie muzyki i tłumaczenie dzieł tureckich, arabskich, perskich i armeńskich autorów. Zmarł w roku 1987, w wieku 47 lat.

Rok wydania

2016

Wydawnictwo:

RM

Liczba stron:

288

Format:

16,5x23,5 cm

ISBN:

978-83-7773-474-2

Oprawa: 

broszurowa


Inni kupili:
Życie na zielono Zdrowa dieta przez cały rok Życie na zielono Zdrowa dieta przez cały rok

Zielone warzywa nie tylko fantastycznie wyglądają na talerzu

Cena: 26,3029,99 zł Więcej Do koszyka
Kuchnia roślinna Kuchnia roślinna

Co zrobić z marchewki? Jak przygotować buraka? Czy gruszka dobrze smakuje z serem?

Cena: 32,0035,00 zł Więcej Do koszyka
Jadalne kwiaty Jadalne kwiaty

Kilkadziesiąt prostych i pysznych przepisów na dania jak z bajki!

Cena: 39,9044,90 zł Więcej Do koszyka
Ładowanie...