Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących

Dostępność: dostępny w ok. 5 dni roboczych

Nr produktu: bi-0017

W sklepie dodano: 10 sierpnia 2016

udostępnij

Cena: 49,9045,90

Do koszyka
Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących

 Autor: Sergei Boutenko
 
Fenomenalny przewodnik po świecie jadalnych roślin, prosto od syna światowej guru surowego żywienia, Victorii Boutenko. Siergei Boutenko odkrywa przed czytelnikiem korzyści zdrowotne nowego trendu w żywieniu, który szturmem zdobywa salony i prestiżowe restauracje.

Zbieractwo i wykorzystywanie do przygotowywania posiłków tego, co rośnie w naszych ogródkach, pobliskich lasach czy przy polny ścieżkach, to nie tylko zdrowa, ale i smaczna pasja, która dodatkowo pomaga planecie, wpisując się w trend „zero waste”.

W tym bogato ilustrowanym przewodniku znajdziesz wszystkie wskazówki niezbędne do tego, aby zidentyfikować, zebrać i przyrządzić 60 jadalnych dzikich roślin, które rosną tuż niedaleko. Autor przedstawia podstawowe zasady bezpiecznego zbierania dzikiej żywności, omawia trujące rośliny, protokół identyfikacji jadalnych roślin, etykietę ich zbierania i metody konserwacji, które pozwalają ją przechowywać i dłużej cieszyć się jej zdrowotnymi aspektami.

Znalazło się tu także 67 przepisów na niezwykle odżywcze zielone koktajle, sałatki, dressingi do sałatek, pasty, krakersy, dania główne, soki i słodycze, które przygotujesz z chwastów, jagód, korzonków i liści oferowanych przez inspirujący świat flory łąk, lasów i trawników.

Oszczędność pieniędzy, ekonomiczna samowystarczalność, zdrowszy tryb życia i niepowtarzalne doznania smakowe to tylko niektóre z trwałych korzyści wypływających z żywienia się lokalnymi dzikimi roślinami jadalnymi.

Zainspiruj się poszukiwaniami Siergieja Boutenko i odkryj, że twoje najbliższe podwórko jest pełne darmowego, zdrowego jedzenia!

O autorze:
Siergei Boutenko
Kiedy Siergei Boutenko miał 13 lat, rodzice zabrali go na szlak Pacific Crest, ciągnący się przez 4264 km z Meksyku do Kanady. Podczas wędrówki kilkukrotnie doświadczyli głodu i zostali zmuszeni, by nauczyć się zbierać dzikie rośliny jadalne w celu utrzymania się przy życiu. Spożywanie takiej żywności przez 6 miesięcy poprawiło zdrowie całej rodziny i pomogło z sukcesem zakończyć wyprawę. Umiejętności zdobyte podczas tej wyprawy zainspirowały Siergeja do dalszego wprowadzania dzikich roślin do codziennej diety.
Z chęcią dzieli się on swoją wiedzą i wiele podróżuje po całym świecie, prowadząc seminaria na temat zbierania dzikich roślin i zdrowego stylu życia. Prowadzi również stronę internetową, udziela się w mediach społecznościowych oraz stworzył pierwszą aplikację dotyczącą dzikich roślin jadalnych.

Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Illuminatio
Liczba stron: 272
Format: 15,5x20,5
ISSN: 978-83-65442-46-8
Oprawa: broszurowa


Inni kupili:
Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie

Praktyczny poradnik dla osób, które interesują się ziołami, zielarstwem, ...

Cena: 56,4060,90 zł Więcej Do koszyka
Jaki to grzyb? Mój pierwszy przewodnik Jaki to grzyb? Mój pierwszy przewodnik

Poznaj gatunki grzybów najczęściej rosnące w polskich lasach, a także na łąkach i w ogrodach.

Cena: 12,5015,00 zł Więcej Do koszyka
Ptaki w lesie, parku i ogrodzie Ptaki w lesie, parku i ogrodzie

Znakomity przewodnik, szczegółowy, poręczny, łatwy w użytkowaniu, praktyczny i bardzo pomocny - 112 gatunków

Cena: 19,9022,00 zł Więcej Do koszyka
Ładowanie...