Dzika strona jedzenia

Dostępność: dostępny w ok. 5 dni roboczych

Nr produktu: 16364/az-2109

W sklepie dodano: 19 lipca 2016

udostępnij

Cena: 39,9035,50

Do koszyka
Dzika strona jedzenia

Autor: Jo Robinson

Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność.

Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę, możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wydobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców – by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.

To nie jest nudny spis danych żywieniowych, to książka, która będzie wyrywać cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki. Daj się zaskoczyć! Odkryj, że: antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem; marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowana w kawałkach; liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka; im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera; w malinach jest więcej błonnika niż w otrębach zbóż.

Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.

Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Vivante

Liczba stron:

372

Format:

16,5x24 cm

ISBN:

978-83-65442-89-5

Oprawa:

broszurowa



Inni kupili:
Naturalnie Prosto, zdrowo, smacznie Naturalnie Prosto, zdrowo, smacznie

150 pogrupowanych według pór roku prostych, zdrowych i smacznych przepisów

Cena: 74,9079,90 zł Więcej Do koszyka
Strączki Strączki

Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych...

Cena: 54,9059,90 zł Więcej Do koszyka
Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących

Fenomenalny przewodnik po świecie jadalnych roślin

Cena: 45,9049,90 zł Więcej Do koszyka
Ładowanie...