Króliki. Reksy użytkowanie futerkowe

Dostępność: dostępny

Nr produktu: av-0136

W sklepie dodano: 6 grudnia 2010

udostępnij

Cena: 33,00

Do koszyka
Króliki. Reksy użytkowanie futerkowe

Autorzy: Bogusław Barabasz, Józef Bieniak

Hodowla królików z przeznaczeniem na futro nigdy nie była zbyt rozpowszechniona. Od początków udomowienia królik znany był z doskona­łego, wartościowego i dietetycznego mięsa, stąd też na przestrzeni wieków właśnie pozyskiwanie mięsa było głównym celem hodowli tego gatunku. Skórki królików, chociaż bardzo tanie, cechuje stosunkowo mała trwałość, co jest przyczyną ograniczonego ich wykorzystania w kuśnierstwie. Duże zdolności adaptacyjne królika do najróżniejszych warunków klimatycznych i sposobów utrzymania przyczyniły się do wyhodowania bardzo dużej liczby ras i odmian, wśród których tylko nieliczne reprezen­tują futerkowy typ użytkowania. Wśród najważniejszych ras futerkowych królików wymienić należy, m.in.: niebieskie wiedeńskie, białe wiedeńskie, francuskie srebrzyste, szynszylowe, srokacze, białe polskie i czarne podpalane.

Wyjątkowo piękna struktura okrywy włosowej królików tych ras oraz oryginalne warianty umaszczenia powodowały, że pozyskiwane z nich skórki znajdowały nabywców, były przerabiane na czapki, kołnierze oraz liczne dodatki do ubrań. Niezależnie od tego wykorzystywane były jako surowiec do podrabiania cenniejszych gatunków skór futerkowych, jak skórki rysi, lampartów, ocelotów, soboli czy skunksów. Ważną zaletą skórek królików futerkowych jest łatwość ich barwienia (zwłaszcza skó­rek jednobarwnych, białych) na różne kolory, normalnie niespotykane u zwierząt futerkowych, np. różowy, zielony, czerwony, lila itp. Uszlachetnione w taki sposób stanowią atrakcyjne dodatki do konfekcji młodzie­żowej.

Rok wydania

2008

Wydawnictwo:

PWRiL

Liczba stron:

164+15

Format:

14,5x20,5cm

ISBN:

978-83-09-99009-3

Oprawa:

broszurowa


Cena rynkowa 36,50 zł
Oszczędzasz 3,50 zł


Ładowanie...