Kuchnia wegetariańska Smaki świata

Dostępność: dostępny w ok. 5 dni roboczych

Nr produktu: az-2079

W sklepie dodano: 6 kwietnia 2016

udostępnij

Cena: 29,9926,30

Do koszyka

Polecamy również

Wegańskie inspiracje ze smakiem

Wegańskie inspiracje ze smakiem

Ponad sto pięknie ilustrowanych przepisów na potrawy roślinne

Cena: 45,0048,00 zł
Moja zielona dieta

Moja zielona dieta

Jak wykorzystać podczas odchudzania możliwości, które daje nam natura

Cena: 32,9036,00 zł
Kuchnia wegetariańska Smaki świata

 Autor: Arto Haroutunian 
Tłumaczenie: Chodkowska-Gyurics Agnieszka

W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen smaków i aromatów. Wszystko dzięki warzywom – tym powszednim i dobrze znanym, jak marchewka, papryka czy ziemniaki, i tym mniej popularnym, egzotycznym, jak fenkuł, okra czy kolokazja, ale dostępnym dziś także w naszych sklepach.
W książce znajdziesz ponad 250 oryginalnych przepisów na dania wegetariańskie z całego świata – od kuchni śródziemnomorskiej, poprzez przepisy rodem z Karaibów i Ameryki Południowej, aż po jeszcze bardziej niezwykłe dania afrykańskie i orientalne. Południowoamerykańska zupa z awokado lub turecka z soczewicy, grecka sałatka horiatiki, bataty z ananasem po hawajsku... brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Dzięki Kuchni wegetariańskiej dowiesz się, jak bazując na warzywach, strączkach, ziołach i orzechach, jeść zdrowo, kolorowo i różnorodnie.

 
O Autorze
Arto der Haroutunian urodził się w Aleppo, w Syrii, w roku 1940, ale jako dziecko przeniósł się z rodzicami do Wielkiej Brytanii, gdzie spędził większość życia. Studiował architekturę i rozpoczął karierę, projektując restauracje, kluby i hotele. W roku 1970 wraz z bratem otworzył pierwszą armeńska restaurację w Manchesterze, która dała początek sieci restauracji i dwóm hotelom.
Pasja do gotowania sprawiła, że w naturalny sposób zaczął pisać książki kucharskie, w których zamiłowanie do jedzenia łączył z zainteresowaniem historią i kulturą regionu. Wierzył, że bogata tradycja kulinarna Bliskiego Wschodu jest głównym źródłem wielu kuchni Zachodu, a jego książki zostały pomyślane jako wprowadzenie do owej tradycji. Autor był znany nie tylko ze swej pasji kulinarnej, lecz także jako malarz międzynarodowego formatu, wystawiający swe prace na całym świecie. Do jego pozostałych zainteresowań należały komponowanie muzyki i tłumaczenie dzieł tureckich, arabskich, perskich i armeńskich autorów. Zmarł w roku 1987, w wieku 47 lat.

Rok wydania

2019

Wydawnictwo:

RM

Liczba stron:

288

Format:

16,5x23,5 cm

ISBN:

978-83-8151-130-8

Oprawa: 

broszurowa


Inni kupili:
Zadbany ogród Zadbany ogród

Autor: Richard Bisgrove Pielęgnowanie ogrodu zawsze wiąże się z jakimś problemem...

Cena: 23,0024,90 zł Więcej Do koszyka
Szkodniki krzewów owocowych Szkodniki krzewów owocowych

Zawiera informacje i fotografie o około 140 szkodnikach i zoocydach

Cena: 28,00 Więcej Do koszyka
Szkodniki drzew owocowych Szkodniki drzew owocowych

Szczegółowe opisy szkodników sadów i metody zwalczania i zapobiegania pojawom

Cena: 34,00 Więcej Do koszyka
Ładowanie...