Ochrona pieczarki

Dostępność: dostępny w ok. 5 dni roboczych

Nr produktu: az-1448

W sklepie dodano: 22 sierpnia 2012

udostępnij

Cena: 31,5029,90

Do koszyka
Ochrona pieczarki

   Autor: Nikodem Sakson

W ciągu ostatnich kilku lat w technologii uprawy pieczarki zaszło bardzo wie­le zmian. Obecnie dominuje technologia uprawy pieczarki na podłożu fazy III, które często jest ładowane mechanicznie, w dużych obiektach liczących co najmniej kilkanaście hal uprawowych. Produkcja prowadzona jest przez cały rok. Sytuacja ta istotnie zmieniła zagrożenie stratami powodowanymi przez choroby i szkodniki. Znacznie zmniejszyła się liczba patogenów zagra­żających uprawie pieczarki. Znaczenie gospodarcze ma tylko kilka chorób, bardzo zmalała także liczba groźnych szkodników. Jednak duża koncentracja produkcji i malejące zyski spowodowały, że straty są znacznie dotkliwsze. Konieczna jest również rezygnacja z pestycydów stosowanych zarówno na choroby, jak i szkodniki zgodnie z dążeniem do produkcji zdrowej żywności. Jednocześnie pojawiły się nowe możliwości ograniczania strat przez prowa­dzenie dezynfekcji w okresie uprawy. Te wszystkie zmiany uwzględnia ni­niejsze opracowanie. Jego głównym przesłaniem jest zmiana podejścia do problemu, które polega na zaniechaniu zwalczania patogenów na rzecz za­pobiegania ich rozwojowi w obiektach produkcyjnych i powodowanym przez nie stratom.

Rok wydania: 2012
Wydawnictwo: PWRiL

Liczba stron:

108

Format:

14,5x20,5 cm

ISBN:

9788309010852 

Oprawa:

broszurowa



Ładowanie...