Poziom triacylogliceroli i cholesterolu w wybranych ...

Dostępność: dostępny

Nr produktu: wa-0019

W sklepie dodano: 29 stycznia 2015

udostępnij

Cena: 18,90

Do koszyka
Poziom triacylogliceroli i cholesterolu w wybranych organach myszy modulowany wpływem antyoksydantów i poziomem białka w diecie oraz wpływ selekcji na ilościowe zmiany kwasów tłuszczowych

Autorka: Jolanta Klusek

Adaptacje zwierząt do zmian środowiskowych obserwowane na wszystkich poziomach biologicznej organizacji realizują się przede wszystkim w obrębie podstawowych szlaków metabolicznych. Ponieważ każda reakcja stresowa prawie zawsze wiąże się z większym lub mniejszym wydatkiem energetycznym, główna uwaga w prezentowanej pracy zwrócona została na lipidy jako ewentualne wskaźniki odpowiedzi adaptacyjnej, zabezpieczające obok glukozy adekwatny poziom energii w tego rodzaju reakcjach przystosowawczych. Jednymi z najważniejszych rodzajów tłuszczowców są triacyloglicerole, cholesterol i kwasy tłuszczowe.


Rok wydania: 2009
Wydawnictwo: UJK
Liczba stron: 186
Format: 17x24 cm
ISBN: 978-83-7133-413-9
Oprawa: broszurowa

Ładowanie...