Retrowarzywa

Dostępność: dostępny w ok. 5 dni roboczych

Nr produktu: az-2110

W sklepie dodano: 19 lipca 2016

udostępnij

Cena: 59,9055,00

Do koszyka
 Retrowarzywa 

Autorzy: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz

Warzywa na stół!
Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur – siedem warzyw, kiedyś znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych lub przypisanych do zaledwie kilku popularnych dań. Autorzy bestsellerowej „Kipi kaszy” podjęli smakowite wyzwanie, by przywrócić retrowarzywa współczesnej kuchni. Przygotowali 105 oryginalnych przepisów, dla których inspiracją były dania z różnych części świata oraz polska tradycja i kultura. Warzywa występują w tej książce w roli głównej, dlatego blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pomysły kulinarne zostały tak skomponowane, aby gotowanie sprawiało przyjemność zarówno osobom podejmującym kulinarne rewolucje, jak i doświadczonym wielbicielom dobrej kuchni.
Retrowarzywa powracają więc w wielkim stylu, wpisując się w ideę zdrowego i świadomego odżywiania się oraz powrotu do korzeni (także dosłownie!) i kuchni regionalnej.

Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.
Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”.

Obaj prowadzą blog kulinarny udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wysmakowana także wizualnie. Swoją pasją do gotowania dzielili się już niejednokrotnie w programie „Dzień Dobry TVN” lub w audycjach radiowych – przez 1,5 roku w jednej z krakowskich rozgłośni prowadzili cotygodniowy program kulinarny „Na wolnym ogniu”. Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: „Moje Gotowanie”, „Miasto Kobiet”, „Moda na Zdrowie”, „KUKBUK”.
W maju 2015 roku nakładem Samo Sedno ukazała się ich pierwsza książka kulinarna „Kipi Kasza”, która szybko stała się bestsellerem.

Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Edgard

Liczba stron:

240

Format:

21x28 cm

ISBN:

978-83-7788-718-9

Oprawa:

twarda



Inni kupili:
Trawy zbóż Najcenniejszy lek natury Trawy zbóż Najcenniejszy lek natury

Znajdziesz tu wszystko, co warto wiedzieć o tych cudownych roślinach i ich ...

Cena: 35,5040,00 zł Więcej Do koszyka
Świeże soki i ich oczyszczająca moc Świeże soki i ich oczyszczająca moc

Głodówka sokowa w odróżnieniu od innych typów głodówek, dostarcza nam kalorii i ...

Cena: 27,6030,00 zł Więcej Do koszyka
Z łąki na talerz Z łąki na talerz

Natura bogata jest w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze rośliny lecznicze

Cena: 31,6034,90 zł Więcej Do koszyka
Ładowanie...