Rośliny oleiste uprawa i zastosowanie

Dostępność: dostępny w ok 7 dni roboczych

Nr produktu: pw-0049

W sklepie dodano: 14 lutego 2012

udostępnij

Cena: 55,0051,00

Do koszyka
Rośliny oleiste uprawa i zastosowanie

 Redakcja: Wojciech Budzyński, Tadeusz Zając

Produkcja roślin oleistych na świecie, a także w Polsce - systematycznie rośnie. Nie ma innej grupy roślin rolniczych o tak dużej dynamice wzrostu zbiorów. Wynika to oczywi­ście z wszechstronności zastosowania ich biomasy -jako surowca do produkcji żywności strategicznej i funkcjonalnej, przypraw, farmaceutyków, kosmetyków, paszy dla zwierząt, tłuszczów technicznych, w tym głównie biopaliw, smarów, farb, emulgatorów i in., a nowe osiągnięcia biotechnologii zwiększają możliwości ich zastosowania.

Krajowe zapotrzebowanie i potencjał produkcyjny surowców oleistych są nadal duże, byłoby błędem ich niepełne wykorzystanie. Dominuje oczywiście rzepak (głównie forma ozima), którego produkcja stała się w ostatnich latach najbardziej dochodową gałę­zią wytwórczości roślinnej. Na potrzeby lokalnego przetwórstwa i zasiewów specjalnych uprawiane są inne gatunki - głównie gorczyce (biała i sarepska), rzodkiew oleista, mak lekarski, len oleisty, Inianka siewna, dynia oleista, a sporadycznie także słonecznik oleisty, soja uprawna i katran abisyński. Opis uprawy i zastosowania wymienionych gatunków zamieszczono w niniejszym opracowaniu.

Problematyka opracowania ma dość rozległy, interdyscyplinarny charakter. Obejmuje podstawy wiedzy o olejach, cechy identyfika­cji morfologicznej roślin, hodowli i odmianoznawstwa, technologii produkcji surowca (wszystkie ogniwa agrotechniki), reprodukcji materiału siewnego, różnych sposobów użytkowania surowca.

Pozycję opracowano dla szerokiego kręgu odbiorców. Ma ona charakter monografii-poradnika dla dużych i mniejszych wytwórców surowca, zaangażowanych w zarządzanie produkcją, jak i technologie uprawy, doradców agrotechniczno-surowcowych zakładów przetwórczych, doradców ODR, menedżerów firm dystrybucyjnych środków produkcji (ochrony i nawożenia) i firm nasiennych. Treści zawarte w poradniku mogą stanowić wie­dzę seminaryjną dla nauczycieli, słuchaczy i studentów na poziomie średniego i wyższe­go kształcenia zawodowego oraz ogólnego.

Rośliny opisane w książce:
kapusta rzepak
gorczyce
    biała
    sarepska
    czarna
len oleisty
mak siewny Inianka siewna
rzodkiew oleista katran abisyński
dynia oleista słonecznik oleisty

Rok wydania: 2010
Wydawnictwo: PWRiL

Liczba stron:

300

Format:

17x24 cm

ISBN:

978-83-09-99033-8

Oprawa:

broszurowa


Ładowanie...