Szkodliwe substancje w żywności

Dostępność: dostępny w ok. 5 dni roboczych

Nr produktu: 19591/az/3297

W sklepie dodano: 6 października 2020

udostępnij

Cena: 99,0092,00

Do koszyka

Polecamy również

Moja zielona dieta

Moja zielona dieta

Jak wykorzystać podczas odchudzania możliwości, które daje nam natura

Cena: 32,9036,00 zł
Leksykon naturalnych surowców leczniczych

Leksykon naturalnych surowców leczniczych

Zbiór haseł dotyczących podstawowych surowców leczniczych pochodzenia naturalnego

Cena: 114,00129,00 zł
Składniki

Składniki

Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy

Cena: 35,0039,90 zł
Szkodliwe substancje w żywności

Autorzy: Zdzisław E. Sikorski, Agata Witczak

Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.

W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści.

Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.

Z recenzji:
„Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem.”
Prof. dr hab. Piotr Szefer

Rok wydania: 2020
Wydawnictwo: PWN
Liczba stron: 304
Format: 16,5x23,5 cm
ISBN: 978-83-01-21299-5
Oprawa: broszurowa


Inni kupili:
Mikroskop Levenhuk Rainbow 2L /limonka Mikroskop Levenhuk Rainbow 2L /limonka

Doskonały wybór dla dociekliwych uczniów i studentów biologii

Cena: 255,90 Więcej Do koszyka
Dzik - pluszak Dzik - pluszak

Pluszowy dzik, 20 cm

Cena: 23,90 Więcej Do koszyka
Kangur - pluszak Kangur - pluszak

Realistyczny, wykonany z wysokiej jakości materiałów pluszak

Cena: 91,00 Więcej Do koszyka
Ładowanie...