Technologia kiszenia biomasy

Dostępność: dostępny w ok. 5 dni roboczych

Nr produktu: az-2310

W sklepie dodano: 13 lipca 2017

udostępnij

Cena: 50,0047,80

Do koszyka
Technologia kiszenia biomasy na cele paszowe i biogaz rolniczy

  Autorzy: W. Podkówka, Z. Podkówka

W monografii tej przedstawiono specyfikę technologii kiszenia biomasy, uwzględniając aktualny stan wiedzy w zakresie procesu fermentacji kwasu mlekowego, specyfikę substratu oraz kierunki wykorzystania kiszonki – pasza/biogaz. Proces kiszenia biomasy na cele paszowe lub biogaz zachodzi jednakowo, wykorzystue się bowiem bakterie fermentacji kwasu mlekowego. Istnieją jednak pewne różnice, dotyczące głównie stopnia rozdrobnienia zakiszanego substratu, stosowania dodatków stymulujących proces fermentacji kwasu mlekowego oraz fazy wegetacyjnej zbioru biomasy – zwłaszcza kukurydzy. Podano również zasady sporządzania kiszonki w gospodarstwach ekologicznych. Zagadnieniem niezwykle istotnym jest wpływ kiszonki na środowisko oraz wykorzystanie kiszonki w dokarmianiu zwierzyny płowej. Zwrócono też uwagę na występowanie w kiszonce bakterii Listeria monocytogenes, wywołujących listeriozę, oraz metacerkarii motylicy wątrobowej.

Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: PWRiL
Liczba stron: 199
Format: 17x24 cm
ISBN: 978-83-09-01102-6
Oprawa: twarda
 
 
Ładowanie...