Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t.3 Paszoznawstwo

Dostępność: dostępny w ok. 5 dni roboczych

Nr produktu: 12996/az/1542

W sklepie dodano: 2 września 2013

udostępnij

Cena: 59,9056,90

Do koszyka

Polecamy również

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t.2

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t.2

W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt – bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, ...

Cena: 41,9044,90 zł
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t.1

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t.1

Składniki pasz, budowa przewodu pokarmowego, przemiana materii , systemy oceny wartości pookarmowej pasz...

Cena: 68,5074,00 zł
Żywienie dzikich zwierząt Ssaki

Żywienie dzikich zwierząt Ssaki

Behawioralne i ekologiczne aspekty aktywności pokarmowej dzikich zwierząt ...

Cena: 60,00
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t.3 Paszoznawstwo

 Redakcja: Dorota Jamróz

Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpieczeństwa. Pasze i dodatki paszowe są niezbędne do zaspokajania potrzeb pokarmowych zwierząt, wpływają na wydajność i zdrowotność, a także na cechy użytkowe zwierząt oraz na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaja).

W książce omówiono m.in.:
wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych – pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt,
sposoby ich pozyskiwania,
metody konserwacji i przetwarzania,
obecność w nich substancji antyodżywczych i ich oddziaływanie na zdrowie zwierząt,
związki chemiczne i preparaty biotechnologiczne, które mogą być pomocne w efektywnej produkcji zwierzęcej zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności,
zagadnienia wynikające z najnowszych zmian przepisów Unii Europejskiej dotyczących pasz i uwarunkowań prawnych, higieny pasz, nadzoru weterynaryjnego nad produkcją pasz,
nowością jest również rozdział poświęcony paszom pochodzącym z roślin genetycznie modyfikowanych. Temat ten jest szczególnie ważny, gdyż wyjaśnia problem produkcji bezpiecznej żywności dla człowieka.

Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, a także nas samych, jako konsumentów.

Rok wydania: 2013
Wydawnictwo: PWN

Liczba stron:

440

Format:

16,5x23,5 cm

ISBN:

978-83-01-17401-9

Oprawa:

broszurowa



Inni kupili:
Zalesiać czy nie zalesiać? Zalesiać czy nie zalesiać?

Nie wszystko co można zalesić należy zalesiać, część gruntów porzucanych przez rolnictwo należy nadal ...

Cena: 9,9020,00 zł Więcej Do koszyka
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t.2 Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t.2

W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt – bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, ...

Cena: 41,9044,90 zł Więcej Do koszyka
Hodowla i produkcja gęsi Hodowla i produkcja gęsi

Opracowanie jest bardzo pożądanym kompendium podstawowej wiedzy dla producentów jaj wylęgowych oraz ...

Cena: 7,0013,00 zł Więcej Do koszyka
Ładowanie...